Źródło zdrowia i energii: miód
- 473 Views
- Redaktor ti-amo.pl
- 28 lutego 2019
- Vademecum wiedzy o zdrowiu
Miód to booster energii prosto z natury ze względu na jego zawartość węglowodanów – te węglowodany dostarczają energii, a także wpływają na większą wytrzymałość. Sportowcy w szczególności korzystają z miodu ze względu na jego zdolność do tworzenia wytrzymałości i zmniejszenia zmęczenia. Glukoza znaleziona w miodzie odgrywa rolę również w tym, jak szybko ciało ją wchłania – dzięki temu może dać natychmiastową energię. Z drugiej strony, fruktoza jest wchłaniana z mniejszą szybkością w celu zyskania przedłużonej energii. W odróżnieniu od rafinowanego cukru, miód utrzymuje poziom cukru w organizmie na dość stałym poziomie zamiast podbijania cukru we krwi, co powoduje awarię energetyczną. Poza tym ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i zawiera przeciwutleniacze, które pomogą zwiększyć odporność organizmu. Surowy miód ma w przybliżeniu 5000 enzymy i wiele witamin, aminokwasów i minerałów. Miód pomaga zwalczyć problemy z oddychaniem, a w odróżnieniu od rafinowanego cukru białego, nie zawiera pustych kalorii.

- 3 kwietnia 2022
Zdrowa kasza jaglana na śniadanie i obiad
- 11 marca 2022
Potrzeba zrozumienia zdrowego odżywiania
- 10 lutego 2022
Zdrowe odżywianie – nie ma drogi na skróty
- 7 stycznia 2022
Zdrowa kasza jaglana na śniadanie i obiad
Potrzeba zrozumienia zdrowego odżywiania
Zdrowe odżywianie – nie ma drogi na skróty
Fortuna i zdrowie
Wpływ alkoholu na zdrowie
Jak przekonać domowników do zdrowego odżywiania?
Przepis na smaczny i zdrowy obiad do pracy
Nowoczesne technologie w służbie zdrowia