Prozdrowotne właściwości imbiru
- 373 Views
- Redaktor ti-amo.pl
- 14 kwietnia 2019
- Vademecum wiedzy o zdrowiu
Korzeń tej rośliny w wielu miejscach na świecie jest jednym z najbardziej popularnych składników w trakcie gotowania i przyrządzania różnych potraw. Tych mięsnych, ale również i słodkich deserów. Imbir powoli zadomawia się również i w Polsce. I bardzo dobrze, ponieważ bardzo wspomaga zdrowie oraz urodę. Przede wszystkim warto po niego sięgać w okresie przeziębień. Wystarczy zagotować kawałek imbiru, dodać ulubionej herbaty, trochę miodu i jakiegoś cytrusa, a gotowy napój rozgrzeje i pomoże w walce z wirusami. To także cenna broń przeciw bakteriom. Imbir wzmacnia układ krwionośny, jednocześnie przyspieszając trawienie. Na pewno powinny mieć go w czasie podróży osoby cierpiące na chorobę lokomocyjną. Pomaga bowiem na mdłości. Ludzie zmagający się z częstymi bólami głowy mogą wykorzystać imbir, aby zmniejszyć te dolegliwości. Tym bardziej, że głowa często boli, gdy tak naprawdę szwankuje żołądek. Imbir pomaga w wydzielaniu soków trawiennych i wszystko wraca do normy. Co ciekawe w niektórych częściach świata stosowany jest również do łagodzenia objawów napięcia przedmiesiączkowego.

- 3 kwietnia 2022
Zdrowa kasza jaglana na śniadanie i obiad
- 11 marca 2022
Potrzeba zrozumienia zdrowego odżywiania
- 10 lutego 2022
Zdrowe odżywianie – nie ma drogi na skróty
- 7 stycznia 2022
Zdrowa kasza jaglana na śniadanie i obiad
Potrzeba zrozumienia zdrowego odżywiania
Zdrowe odżywianie – nie ma drogi na skróty
Fortuna i zdrowie
Wpływ alkoholu na zdrowie
Jak przekonać domowników do zdrowego odżywiania?
Przepis na smaczny i zdrowy obiad do pracy
Nowoczesne technologie w służbie zdrowia