Płatki śniadaniowe udające, że są zdrowe
- 173 Views
- Redaktor ti-amo.pl
- 18 marca 2019
- Vademecum wiedzy o zdrowiu
To, że na reklamy płatków śniadaniowych nabierają się dzieci, można jeszcze zrozumieć. Jednak to, że problem ten w równym stopniu dotyczy dorosłych, jest już niepokojące. Producenci płatków śniadaniowych prześcigają się w pomysłach na uatrakcyjnienie i sprzedanie swojego produktu do tego stopnia, że na rynku obserwujemy ostatnio zmasowany atak płatków bez glutenu – podobno zdrowych. W rzeczywistości jest jednak tak, że w składzie płatków, owszem, glutenu nie znajdziemy. Dopatrzeć się można jednak oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego oraz długiej listy substancji spod znaku E: fosforanu trisodowego, lecytyny sojowej czy karmelu amoniakalnego. Brzmi apetycznie? Płatki często wzbogacane są o syntetyczne witaminy i składniki mineralne. Serwowanie ich zatem sobie oraz – o, zgrozo! – dzieciom na śniadanie nie tylko nie zapewni zdrowia, może zagwarantować za to problemy żołądkowo-trawienne, kardiologiczne, powodować chroniczne bóle głowy, a nawet przyczyniać się do powstawania nowotworów. Lepszym wyjściem są zatem zwykłe płatki owsiane lub jęczmienne skomponowane z ulubionymi dodatkami.

- 12 stycznia 2021
Czym jest L-tyrozyna ?
- 9 października 2020
Czym są kalorie w treningu ?
- 7 sierpnia 2020
Czym jest gaba ?
- 24 czerwca 2020
Czym jest L-tyrozyna ?
Czym są kalorie w treningu ?
Czym jest gaba ?
Zdrowe ziemniaki
Czym jest ornityna ?
Tribulus terrestris co to jest ?
Co pić podczas diety ?
Ocet jabłkowy jako sposób na odchudzanie ?