Płatki śniadaniowe udające, że są zdrowe
- 434 Views
- Redaktor ti-amo.pl
- 18 marca 2019
- Vademecum wiedzy o zdrowiu
To, że na reklamy płatków śniadaniowych nabierają się dzieci, można jeszcze zrozumieć. Jednak to, że problem ten w równym stopniu dotyczy dorosłych, jest już niepokojące. Producenci płatków śniadaniowych prześcigają się w pomysłach na uatrakcyjnienie i sprzedanie swojego produktu do tego stopnia, że na rynku obserwujemy ostatnio zmasowany atak płatków bez glutenu – podobno zdrowych. W rzeczywistości jest jednak tak, że w składzie płatków, owszem, glutenu nie znajdziemy. Dopatrzeć się można jednak oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego oraz długiej listy substancji spod znaku E: fosforanu trisodowego, lecytyny sojowej czy karmelu amoniakalnego. Brzmi apetycznie? Płatki często wzbogacane są o syntetyczne witaminy i składniki mineralne. Serwowanie ich zatem sobie oraz – o, zgrozo! – dzieciom na śniadanie nie tylko nie zapewni zdrowia, może zagwarantować za to problemy żołądkowo-trawienne, kardiologiczne, powodować chroniczne bóle głowy, a nawet przyczyniać się do powstawania nowotworów. Lepszym wyjściem są zatem zwykłe płatki owsiane lub jęczmienne skomponowane z ulubionymi dodatkami.

- 3 kwietnia 2022
Zdrowa kasza jaglana na śniadanie i obiad
- 11 marca 2022
Potrzeba zrozumienia zdrowego odżywiania
- 10 lutego 2022
Zdrowe odżywianie – nie ma drogi na skróty
- 7 stycznia 2022
Zdrowa kasza jaglana na śniadanie i obiad
Potrzeba zrozumienia zdrowego odżywiania
Zdrowe odżywianie – nie ma drogi na skróty
Fortuna i zdrowie
Wpływ alkoholu na zdrowie
Jak przekonać domowników do zdrowego odżywiania?
Przepis na smaczny i zdrowy obiad do pracy
Nowoczesne technologie w służbie zdrowia