Najzdrowszy sposób przygotowania posiłków
- 173 Views
- Redaktor ti-amo.pl
- 16 czerwca 2019
- Vademecum wiedzy o zdrowiu
Gotowanie na parze nie jest jakimś nowomodnym pomysłem czy fanaberią, ale sposobem sporządzania najzdrowszych posiłków. Kiedy gotujemy w sposób tradycyjny, tracimy ponad czterdzieści procent witamin i mikroelementów. Niektóre potrzebne nam witaminy na przykład witamina C jest niszczona nawet w siedemdziesięciu procentach i to niezależnie od tego, czy gotujemy krótko czy długo. Na parze można gotować praktycznie wszystkie produkty, nawet warzywa. W tym ostatnim przypadku trzeba jednak uważać, by procesu gotowania nie przedłużyć, bo wtedy warzywa łatwo rozgotować. Doskonałe są przyrządzane na parze ryby, drób i cielęcina. Istotne jest by produktów gotowanych na parze nie solić. Para bowiem kondensuje sól zawartą w potrawach. Wystarczy więc tej, która jest w produktach, w sposób naturalny. Gotowanie na parze ogranicza spożywanie szkodliwego tłuszczu, którym potrawa nasiąka podczas smażenia w tradycyjny sposób, przyczyniając się do powstawania chorób układu krążenia. Zmniejsza się też ilość niepotrzebnych kalorii.

- 12 stycznia 2021
Czym jest L-tyrozyna ?
- 9 października 2020
Czym są kalorie w treningu ?
- 7 sierpnia 2020
Czym jest gaba ?
- 24 czerwca 2020
Czym jest L-tyrozyna ?
Czym są kalorie w treningu ?
Czym jest gaba ?
Zdrowe ziemniaki
Czym jest ornityna ?
Tribulus terrestris co to jest ?
Co pić podczas diety ?
Ocet jabłkowy jako sposób na odchudzanie ?