Najzdrowszy sposób przygotowania posiłków
- 393 Views
- Redaktor ti-amo.pl
- 16 czerwca 2019
- Vademecum wiedzy o zdrowiu
Gotowanie na parze nie jest jakimś nowomodnym pomysłem czy fanaberią, ale sposobem sporządzania najzdrowszych posiłków. Kiedy gotujemy w sposób tradycyjny, tracimy ponad czterdzieści procent witamin i mikroelementów. Niektóre potrzebne nam witaminy na przykład witamina C jest niszczona nawet w siedemdziesięciu procentach i to niezależnie od tego, czy gotujemy krótko czy długo. Na parze można gotować praktycznie wszystkie produkty, nawet warzywa. W tym ostatnim przypadku trzeba jednak uważać, by procesu gotowania nie przedłużyć, bo wtedy warzywa łatwo rozgotować. Doskonałe są przyrządzane na parze ryby, drób i cielęcina. Istotne jest by produktów gotowanych na parze nie solić. Para bowiem kondensuje sól zawartą w potrawach. Wystarczy więc tej, która jest w produktach, w sposób naturalny. Gotowanie na parze ogranicza spożywanie szkodliwego tłuszczu, którym potrawa nasiąka podczas smażenia w tradycyjny sposób, przyczyniając się do powstawania chorób układu krążenia. Zmniejsza się też ilość niepotrzebnych kalorii.

- 3 kwietnia 2022
Zdrowa kasza jaglana na śniadanie i obiad
- 11 marca 2022
Potrzeba zrozumienia zdrowego odżywiania
- 10 lutego 2022
Zdrowe odżywianie – nie ma drogi na skróty
- 7 stycznia 2022
Zdrowa kasza jaglana na śniadanie i obiad
Potrzeba zrozumienia zdrowego odżywiania
Zdrowe odżywianie – nie ma drogi na skróty
Fortuna i zdrowie
Wpływ alkoholu na zdrowie
Jak przekonać domowników do zdrowego odżywiania?
Przepis na smaczny i zdrowy obiad do pracy
Nowoczesne technologie w służbie zdrowia