Zdrowo na słodko
- 218 Views
- Redaktor ti-amo.pl
- 21 lutego 2019
- Vademecum wiedzy o zdrowiu
Wydawać, by się mogło, że nie może być jednocześnie słodko i zdrowo. Oznaczałoby to za dużo szczęścia na raz. Dietetycy dopuszczają jednak myśl, by w diecie – nawet osoby odchudzającej się – znalazła się gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao oraz prawdziwe, niedosładzane kakao. Badania wykazują, że to właśnie ziarno kakaowca – główny składnik wymienionych wyżej łakoci – wykazuje szczególnie pozytywne oddziaływanie na ciśnienie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Poprawia także reakcję organizmu na insulinę, co umożliwia utrzymywać względnie stabilny poziom cukru we krwi. Niektórzy wskazują, że czekolada pozytywnie działa także na nerki, jelita i układ nerwowy. Jest jednak kilka warunków, które muszą zostać spełnione, aby o takim działaniu mówić. Przede wszystkim kakao to nie rozpuszczalne napoje, w którym znajduje się więcej cukru niż dobroczynnych składników. Kupować można jedynie prawdziwe, ciemne kakao. Sam proszek nie jest produktem przeznaczonym do bezpośredniego spożycia, można więc rozrobić go w odrobinie średniotłustego mleka.

- 12 stycznia 2021
Czym jest L-tyrozyna ?
- 9 października 2020
Czym są kalorie w treningu ?
- 7 sierpnia 2020
Czym jest gaba ?
- 24 czerwca 2020
Czym jest L-tyrozyna ?
Czym są kalorie w treningu ?
Czym jest gaba ?
Zdrowe ziemniaki
Czym jest ornityna ?
Tribulus terrestris co to jest ?
Co pić podczas diety ?
Ocet jabłkowy jako sposób na odchudzanie ?