Pestki słonecznika a zdrowie
- 397 Views
- Redaktor ti-amo.pl
- 3 sierpnia 2019
- Vademecum wiedzy o zdrowiu
Wszelkie nasiona są zdrowe. Jednak pestki słonecznika są chyba najmniej poważane. Tymczasem są one naprawdę wyjątkowe. Ich pierwszą wyróżniającą cechą jest wysoka zawartość witaminy E, której próżno szukać w podobnym stężeniu w jakimkolwiek innym produkcie. Zawierają one jednak także witaminę B, A i D. Mamy tu także komplet drogocennych mikroelementów z potasem, wapniem i cynkiem na czele. Brak któregokolwiek z tych składników powoduje osłabienie organizmu, dlatego warto mieć nawyk chrupania pestek słonecznika jako przekąski, by uzupełniać braki koniecznych dla zdrowia witamin i pierwiastków. Oczywiście osoby na diecie powinny z nasionami uważać. Pestki słonecznika to nie tylko bomba witaminowa, ale także kaloryczna. Więc są bardzo zdrową przekąską, ale nie można się nimi objadać bez umiaru. Słonecznik z powodzeniem możemy dodawać do porannego musli, do jogurtu naturalnego, czy do wypiekanego w domu pieczywa. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, koniecznie to zmień i już dziś kup paczuszkę łuskanego słonecznika.

- 3 kwietnia 2022
Zdrowa kasza jaglana na śniadanie i obiad
- 11 marca 2022
Potrzeba zrozumienia zdrowego odżywiania
- 10 lutego 2022
Zdrowe odżywianie – nie ma drogi na skróty
- 7 stycznia 2022
Zdrowa kasza jaglana na śniadanie i obiad
Potrzeba zrozumienia zdrowego odżywiania
Zdrowe odżywianie – nie ma drogi na skróty
Fortuna i zdrowie
Wpływ alkoholu na zdrowie
Jak przekonać domowników do zdrowego odżywiania?
Przepis na smaczny i zdrowy obiad do pracy
Nowoczesne technologie w służbie zdrowia