Czerwone wino – na zdrowie!
- 459 Views
- Redaktor ti-amo.pl
- 10 maja 2019
- Vademecum wiedzy o zdrowiu
Czerwone wino jest ogólnie dobre dla zdrowia, ale ważne jest, by poznać specyfikę tych korzyści, ponieważ można wtedy sprawić, że napój ten będzie dla organizmu służyć jeszcze lepiej. Obecność flawonoidów o nazwie resweratrol w czerwonym winie jest odpowiedzialne za te świadczenia zdrowotne. Czerwone wino zatem niesie ze sobą liczne profity. Wykazano, że może pomóc w zapobieganiu chorobom serca, kiedy pijemy je z umiarem. W rzeczywistości, badania wykazały, że rzeczywiście jeden kieliszek dziennie dla kobiet i dwa dziennie dla mężczyzn zmniejszają ryzyko zawału serca u ludzi w średnim wieku o 30-50 procent, co jest dość imponującym wynikiem. Istnieje również wiele innych korzyści czerwonego wina, takich jak fakt, że ma potencjał ku temu by obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie. Niższy poziom cholesterolu zmniejsza ryzyko zakrzepów i uszkodzeń naczyń krwionośnych. Czerwone wino zawiera także właściwości anty-aging, co pomaga utrzymać tętnice w zdrowiu i pomaga w pobudzaniu układu odpornościowego.

- 3 kwietnia 2022
Zdrowa kasza jaglana na śniadanie i obiad
- 11 marca 2022
Potrzeba zrozumienia zdrowego odżywiania
- 10 lutego 2022
Zdrowe odżywianie – nie ma drogi na skróty
- 7 stycznia 2022
Zdrowa kasza jaglana na śniadanie i obiad
Potrzeba zrozumienia zdrowego odżywiania
Zdrowe odżywianie – nie ma drogi na skróty
Fortuna i zdrowie
Wpływ alkoholu na zdrowie
Jak przekonać domowników do zdrowego odżywiania?
Przepis na smaczny i zdrowy obiad do pracy
Nowoczesne technologie w służbie zdrowia